| Previous topic :: Next topic |
| Author |
Message |
mateusz
|
| Posted: Mon Aug 20, 2007 3:25 pm Post subject: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
Witam,
czy ktoś może opowiedzieć dokładnie co gdzie trzeba poustawiać, głównie chodzi o bazę danych tak by wszystko działało okej z polskim znakim?? Tak, że potem wszystko też działało z eksportem bazy danych. Taki krótki tutorial przydałby się pewnie nie tylko mi.
Pozdrawiam |
|
| Back to top |
|
Guest
|
| Posted: Wed Sep 12, 2007 7:36 pm Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
Ja też bym prosił o coś takiego!
Zmieniłem kodowanie w configu i template'ach na utf-8, ale po wpisywaniu nowych Klientów z polskimi znakami pojawiają się znaki zapytania.
Prawdopodobnie musiałbym jeszcze zmienić kodowanie w bazie MySQL, ale nie bardzo wiem jak to zrobić, a nie widzę żadnego phpMyadmina. |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Wed Sep 12, 2007 8:13 pm Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
No dobrze - Moje sugestie:
1. baza danych
- ustawić system porównań dla bazy UTF8
- założyć nową bazę vtiger - system koowania - UTF8_polish_ci
, przydzielić uprawnienia - potrzebne przy późniejszej instalacji vT
2. Zainstalować vT , podać poprawnie bazę danych, uprawnienia i zdefiniować admina
2. ściągnać tłumaczenie PL (np . http://forge.vtiger.com/projects/pl5/ albo zrobić coś swojego)
- rozpakować zachowując strukturę katalogów w vTigerze
- w pliku konfiguracyjnym config.inc.php zmienić:
// languages default value = en_us=>US English
$languages = Array('en_us'=>'US English','pl_pl'=>'Polski',);
//$default_charset = 'utf-8';
$default_charset = 'utf-8';
// default_language default value = en_us
$default_language = 'pl_pl';
i zobaczyć co jeszcze sobie dopasować np. ilość stron nawigazyjnych
3. Zalogować się używając hasla admina podanego przy instalacji vTIgera
4. Zgłaszać błędy tłumaczenia i inne w Bug Tracking System w http://forge.vtiger.com/projects/pl5/ lub na forum |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Wed Sep 12, 2007 8:20 pm Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
Anonymous wrote: Ja też bym prosił o coś takiego!
Zmieniłem kodowanie w configu i template'ach na utf-8, ale po wpisywaniu nowych Klientów z polskimi znakami pojawiają się znaki zapytania.
Prawdopodobnie musiałbym jeszcze zmienić kodowanie w bazie MySQL, ale nie bardzo wiem jak to zrobić, a nie widzę żadnego phpMyadmina.
dopisz do vtigercrm\include\database\PearDatabase.php SET NAMES
$adb = new PearDatabase();
$adb->connect();
//in DB special characters ISO show and insensitive searching by jagi
$fixutf8 = $adb->query("SET NAMES 'utf8'");
Co prawda jak bazy nie bedziesz mial w UTF to nie zobaczysz polskich znaków w bazie ( tylko kody UTF ) ale wyswietlanie na www powinno dzialac )
Radze jednak od razu zmiane bazy na UTF ( najlepeij nowa instalacja) bo kiedys moze uratuje ci to zycie jak bedziesz musial eksportowac czy poprawiac dane. |
|
| Back to top |
|
Guest
|
| Posted: Thu Sep 13, 2007 10:11 am Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze parę pytań:
Quote: Radze jednak od razu zmiane bazy na UTF ( najlepeij nowa instalacja) bo kiedys moze uratuje ci to zycie jak bedziesz musial eksportowac czy poprawiac dane.
Jednakże podczas instalacji vtiger (w której instaluje vtiger wraz z jego Apache i MySQL) nie ma wyboru kodowania bazy danych. Chyba, że miałeś na myśli, że zaraz po utworzeniu się pliku config.inc.php, należy zmienić w nim kodowanie na utf-8? (ale czy to wpłynie na zmianę kodowania MySQL?)
Quote: dopisz do vtigercrm\include\database\PearDatabase.php SET NAMES
$adb = new PearDatabase();
$adb->connect();
//in DB special characters ISO show and insensitive searching by jagi
$fixutf8 = $adb->query("SET NAMES 'utf8'");
A to już jak się okazało miałem dopisane, pewnie dlatego, że ściągnąłem Twoje spolszczenie.
W każdym razie mimo tych zmian, nadal nie działają polskie znaki :(
PS. Gdybym tylko wiedział jak móc edytować kodowanie w tej bazie danych (mam instalacje na Windows XP Pro)? Czy nie ma do niej jakiegos phpMyAdmina? |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Thu Sep 13, 2007 10:39 am Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
- phpMyAdmin'a sciagasz i instalujesz na localhoście ( najprosciej w tym samym katalogu co vtiger ) a jesli masz jakis pakiet PHP, apache na XP to juz phpMyAdmin najczesciej jest zainstalowany ( polecam VertrigoServ )
Tak jak napisalem wcześniej najpierw ( czyli nie w trakcie instalacji vTigera ) zakladasz baze od razu ustalajac jej kodowanie na utf8.
( vtiger zaklada baze domyslnie na swedish Latin1 jak dobrze pamietam )
Jesli sciagnales moje tlumaczenie vT 5.02 to faktycznie jest juz dopisane SET NAMES ale ustawione na ISO !!!! - musisz zmienic na utf8 !!!
W poscie wyzej pisalem jak ustawic wszystko na UTF8 na ktorym chodzi tlumaczenie vT 5.03 ... |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Thu Sep 13, 2007 10:50 am Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
jagi wrote:
Jesli sciagnales moje tlumaczenie vT 5.02 to faktycznie jest juz dopisane SET NAMES ale ustawione na ISO !!!! - musisz zmienic na utf8 !!!
W poscie wyzej pisalem jak ustawic wszystko na UTF8 na ktorym chodzi tlumaczenie vT 5.03 ...
a - nie mozesz uzywać tlumaczenia z 5.02 na 5.03 bo zmienilismy kodowanie wszystkich plikow jezykowych na utf8 - sciagnij pakiet jezykowy do 5.03 |
|
| Back to top |
|
GrzegorzK
|
| Posted: Thu Sep 13, 2007 12:39 pm Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
| Postaram się dokładnie opisać co i jak. |
|
| Back to top |
|
GrzegorzK
|
| Posted: Thu Sep 13, 2007 12:40 pm Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
Napiszę jak ja zainstalowałem poprawnie działający vTiger z polskimi znakami na Windows XP Pro:
1. Ściągnąłem i zainstalowałem vTiger 5.0.3 wraz z jego Apachem i MySQL
2. Ściągnąłem phpMyAdmin
3. Wgrałem katalog phpyAdmin do katalogu: C:\Program Files\vtigercrm5\apache\htdocs\vtigerCRM
4. Zmieniłem ustawienia pliku config.inc w folderze phpMyAdmin. Obecnie cała zawartość pliku wygląda tak:
Code:
<?php
/*
* Generated configuration file
* Generated by: phpMyAdmin 2.10.1 setup script by Michal Čihař <michal@cihar.com>
* Version: $Id: setup.php 9697 2006-11-13 08:32:28Z nijel $
* Date: Thu, 10 May 2007 19:41:03 GMT
*/
/* Servers configuration */
$i = 0;
/* Server localhost (http) [1] */
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'nazwa_hosta';
$cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysqli';
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '3307';
$cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp';
$cfg['Servers'][$i]['compress'] = false;
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'http';
/* End of servers configuration */
?>
Z tym, że nazwa hosta to albo nazwa komputera albo localhost.
5. Wpisuję do przeglądarki adres:
http://localhost:81/phpmyadmin/
6. Loguję się używając użytkownika i hasła do bazy danych MySQL podanego podczas instalacji (przeważnie użytkownik 'root').
7. Eksportuję całą bazę danych do pliku tekstowego.
8. Zmieniam w pliku kodowanie latin-1 na utf8 (najlepiej z automatu w jakimś edytorze tekstu)
9. Usuwam starą bazę
10. Tworzą jeszcze raz bazę o tej samej nazwie
11. Importuję tabelę z nowym kodowaniem
12. Teraz mam już wszystkie tabele zakodowane w utf-8
13. Robię to co napisał jagi:
Quote:
ściągnąć tłumaczenie PL (np . http://forge.vtiger.com/projects/pl5/ albo zrobić coś swojego)
- rozpakować zachowując strukturę katalogów w vTigerze
- w pliku konfiguracyjnym config.inc.php zmienić:
// languages default value = en_us=>US English
$languages = Array('en_us'=>'US English','pl_pl'=>'Polski',);
//$default_charset = 'utf-8';
$default_charset = 'utf-8';
// default_language default value = en_us
$default_language = 'pl_pl';
Podczas logowania wybieram język polski i wszystko powinno działać :) |
|
| Back to top |
|
Mike54
|
| Posted: Sun Nov 18, 2007 4:17 pm Post subject: Re: Poprawna instalacja CRM 5.0.3 z polskim znakami |
|
|
Witam!
Przy okazji "polonizacji" - czy ktos ma moze rozwiązanie na poprawna generacje oferty i faktury do PDF'a z UTF-8?
Rozwiazania podane na ogolnym forum niestety u mnie wiele nie zmieniaja. Widzialem natomiast ze polskie demo generuje PDF poprawnie - ale nie wiem czy dziala na UTF-8? (http://demo.vtiger.pl/)
Wiem ze komponent FPDF odpowiedzialny za generacje PDF nie obsluguje UTF-8...
Pomiajam juz fakt, ze ten template jest kompletnie bezuzyteczny, nie ma tez mozliwosci uzycia kilku templatów (np polski i anglojęzyczny) do wystawiania FV. Oczywiscie dalej i tak będą kłopoty z róznymi stawkami VAT (np wewnątrz wspólnotowa dostawa towarów) Czy komuś udało się może storzyć sensowny polski template do FV i ofert?
Domyślna waluta dodatkowo zapisana jest pliku - tez pojawiaja sie krzaczki. Zmiana kodowania pliku na UTF-8 powoduje, ze przestaje dzialac w ogole... (domyślna waluta której nie mozna edytować przez panel administratora)
Przepraszam za dygresje, ale do tego doklada sie jeszcze bezuzyteczny z naszego punktu widzenia katalog produktów - a w zasadzie jego brak (patrz Sugar CRM - tam jest katalog + instancja produktu). Przymierzam sie w zwiazku z tym (niestety - bo mam jzu dane w vTiger) do przejscia na Microsoft Dynamics CRM lub inne komercyjne rozwiazanie. Wyszlo mi na to, ze vTiger jest fajny dla entuzjastów i hobbystów, ale niestety do uzytku w firmie wymaga powaznych zmian (katalog produktów, tworzenie ofert, tworzenie faktur itp)
Jezeli zostane przy vTiger - pozostaje mi reczne wystawianie ofert, wystawianie FV w innym programie (co wiaze sie z utrzymywaniem 2 list kontrachentów i produktów).
Czekam na uwagi jak rozwiązaliście te problemy w Waszych firmach!
Pozdrawiam,
Maciek |
|
| Back to top |
|
| |