vtiger Forum Index vtiger
The Honest Open Source CRM

KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe
Click here to go to the original topic

vtiger Forum Index -> Polish Forum
Previous topic :: Next topic  
Author Message
Grendel

Posted: Sat Feb 17, 2007 4:08 pm    Post subject: KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe  

Właśnie ponownie zauwazyłem coś, co działo mi się kiedy pierwszy raz podchodziłem do tłumaczenia wersji 5.0.1. Kiedy wyświetla się dane klienta nie wyświetlają się (choć wyszukują!) dane adresowe (adres zamawiającego i dostawy). Kiedy przelogowuję się do wersji angielskie, wszystko jest w porządku. To jakiś babol przy tłumaczniu (coś jest przetłumaczone choć nie powinno)...

No i problem z "nie kliencis znaleziono"... jak poprawić tłumaczenie w pustych oknach modułów?
Back to top  
jagi

Posted: Sat Feb 17, 2007 4:36 pm    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe  

1. nie zrozumialem pierwszego wywodu .. podaj w którym module operujesz w Accounts? mi sie dane adresowe wyświetlają.

2. zapraszam do wspolpracy - trzeba zmodyfikowac szablony .tpl bo zawieraja takie angielskie numerki jak 's i MORE INFORMATION jako MORE + INFORMATION co po tlumaczeniu do polskiego daje Więcej Informacje . " informacje " nie mozna przetłumaczyc na "informacji" bo sa uzywane w innych miejscach w formie poprawnej "informacje" . Tak samo nie mozna zmienic"wiecej" na "dodatkowe" bo w innym miescu sie gryzie.
Trzeba utworzyć nowe zmienne do szblonów i opisy pasujace do polskiej specyfiki, wywalic sklejane angielkie opisy i zastapic poskim pojedynczym opisem
Back to top  
Grendel

Posted: Sat Feb 17, 2007 6:58 pm    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe  

jagi wrote: 1. nie zrozumialem pierwszego wywodu .. podaj w którym module operujesz w Accounts? mi sie dane adresowe wyświetlają.

Tak - w accounts. Pola danych adresowych są jakieś dziwne - inny wymiar, ale pojawia się link do 'Edytuj'. W wersji angielskiej są prawidłowo dane adresowe... Hmmm...

Co do współpracy to na miarę moich możliwości...
Narazie robię podcasty dla moich userów bo strasznie mnie wk... Marudzą, że crm jest do d... bo nie można czegoś tam zrobić... No to usiadłem wczoraj i dorobiłem im tonę widoków (filters) z podziałem kontaktów na alfabetyczny, firm na alfabetyczny, regionalny i branżowy i tonę innych rzeczy. Wyszło przy okazji, że tego crma należy obsługiwać firefoxem albo operą, bo ie sobie z nim kompletnie nie radzi. Robię więc flashowego podcasta z instrukcją gdzie co wpisywać, jak konwertować potencjalnych na konta / kontakty itd... Jak będe miał pełną wersję demo-buildera, to udostępnię takie e-learningi wspólnocie.
Jeśli chodzi o grzebanie w kodzie, to po przygodach z 4.x mam już dość. Ograniczam się do podsyłania spostrzeżonych błędów i tłumaczenia lang.php itd.
Back to top  
jagi

Posted: Sat Feb 17, 2007 11:24 pm    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe  

podeslij widoczek tego pola ...

Juz skoncze prace nad relacjami Products -> HelpDesk ( 4 dzien nad tym siedze bo mocno zagmatwali kod i nie dziala ;P) - moze cos poradze na Twoj problem, chociaz wyglada mi to na blad danych (pewnie brak jakiejs zmiennej w polskim tlumaczeniu .. sprawdz z mego packa tlumaczenia )
Back to top  
Grendel

Posted: Sun Feb 18, 2007 7:39 am    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe  

W polskiej pola są puste i po zaznaczniu widać, że bardzo małe. Pamiętam że miałem coś takiego w moim tłumaczeniu, dlatego sobie potem odpuściłem samodzielne tłumaczenie - za dużo innych rzeczy na głowie i teraz nie pamiętam w którym momencie to się pojawiało. Na 100% pojawiało się przy tłumaczeniu tylko plików .lang.php, bo w piątce poza ogólnymi configami i lang.php nie grzebałem głębiej
Back to top  
jagi

Posted: Sun Feb 18, 2007 3:24 pm    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikają dane adresowe  

Poprawiony plik ( brakowalo jednej definicji a jedna byla zdublowana wiec nie zauwazylem). Po zamianie moze nie zadzialac od racu po przeladowaniu strony. Spróbuj wykasowac zawatrosc katalogu /SMARTY.templates_c i potem przeladowac (wzglednie dodatkowo wylogowac sie).

A nawiasem mówiac to system szablonów jest w vTiger porabany - taki blad jak ten nie powinien rozwalic polowy wyswietlanych danych. 4 dni stracilem na szukaniu innego -czemu ? bo zachcialo sie komus zrobic uniwersalne szablony z potrójna petla FOREACH i definicja zmiennych w szablonie co uniemozliwia eleganckie dopasowanie szablonu do kazdego modulu i znacznie spowalnia system ( z tego co wiem ):

{foreach key=header item=detail from=$BLOCKS}
.......
{foreach item=detail from=$detail}
<tr style="height:25px">
{foreach key=label item=data from=$detail}
{assign var=keyid value=$data.ui}
{assign var=keyval value=$data.value}
{assign var=keytblname value=$data.tablename}
{assign var=keyfldname value=$data.fldname}
{assign var=keyoptions value=$data.options}
{assign var=keysecid value=$data.secid}
{assign var=keyseclink value=$data.link}
{assign var=keycursymb value=$data.cursymb}
{assign var=keysalut value=$data.salut}
{assign var=keycntimage value=$data.cntimage}
{assign var=keyadmin value=$data.isadmin}

- moze komus przemowisz tam do rozsadku
Back to top  
jagi

Posted: Sun Feb 18, 2007 3:27 pm    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikaj&#261; dane adresowe  

plik w zalaczniku
Back to top  
Grendel

Posted: Sun Feb 18, 2007 3:43 pm    Post subject: Re: KRYTYCZNE: W pl wersji znikaj&#261; dane adresowe  

Dziwnie się ostatnio usztywnili... Przy 4.x kupę moich pomysłów wdrożyli, a teraz pewnie robią to, za co płacą niektórzy użytkownicy. W efekcie nie dadzą sobie przemówić do rozsądku z hierarchicznymi prawami dostępu... Brną w ślepy zaułek który ja już widzę, bo w firmie doświadczyłem efektów tego, że userzy nie widzą nagłówków rekordów - w fekcie mam po kilka wpisów na zasadzie: Firma, Firma Sp z o.o., Firma o. Warszawa dotyczących tych samych kont... brrr.
Back to top  
luckylucker
Guest

Posted: Wed Mar 12, 2008 6:48 pm    Post subject: great topic  

Great )))))))))))))
WBR,
Alex
Back to top  
Grendel
Guest

Posted: Thu Mar 13, 2008 8:34 am    Post subject: great topic  

O... dawno mnie tu nie było... No to jak już jestem to mały update w kwestiach ogólnych... Brak ruchu w vtigercrm w kwestiach ważnych dla mojej firmy zaowocował niestety porzuceniem tego projektu. Niestety zarobi polska firma (salespartner) i co śmieszne, dziś pracownicy najbardziej chwalą sobie te elementy które i tak były w vtigerze - najwyraźniej jak mają coś za darmo, to nie doceniają - teraz za kilkanaście tysięcy mają polskiego crma a vtiger idzie do kosza. Przykre.
Back to top  

vtiger Forum Index -> Polish Forum
Page 1 of 1