| Previous topic :: Next topic |
| Author |
Message |
Grendel
|
| Posted: Thu Feb 15, 2007 2:18 pm Post subject: Błędne sortowanie |
|
|
| Na liście klientów po kliknięciu sortowania alfabetycznego (po nazwie), najpierw lecą firmy zaczynające się od polskich znaków, dopiero potem a,b,c.... Co się znów porobiło??? |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Thu Feb 15, 2007 10:58 pm Post subject: Re: Błędne sortowanie |
|
|
ja ma odwrotnie ;)
Ale jesli mam cos sugerować to tak pewnie działa na kazdej bazie UTF8 do znaki takie jak polskie sa zapisywane oddzielnym kodem - trzeba to poprawic w kodzie php (nie mam na to czasu - teraz tropie wazniejszy inny błąd ) |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Sat Feb 24, 2007 11:13 am Post subject: Re: Błędne sortowanie |
|
|
| System porównań dla połączenia MySQL (domyslne COLLATE) dla bazy UTF8 powinno być UTF8_polish_pl (lub wystaczy dla samej tabeli vtiger_accounts ustawić UTF8_polish_pl) i powinno sortować prawidłowo |
|
| Back to top |
|
Grendel
|
| Posted: Sat Feb 24, 2007 11:52 am Post subject: Re: Błędne sortowanie |
|
|
Cześć
Bawię się w tej chwili z dumpem bazy. Dopiero teraz widzę jaki bajzel jest w polskich znakach po przejściu paru transformacji crma... polskie znaki iso-2 zapisane jako iso-1, kody #&261 (i temu podobne), znaki zapytania (to ostatni wynalazek ;/).
Zastanawiam się więc czy nie byłoby sensowne właśnie w dumpie przy pomocy jakiegoś sensownego edytora (ked niestety dostaje sporej czkawki przy przetwarzaniu 3,5MB pliku) poprawić wszystkie błędne wpisy, dodać automatem collate do wszystkich tabel (btw. do tabel, czy do kolumn też?).
Zastanawiam się w związku z tym jaką taktykę kodowania przyjąć? w edytorze od razu narzucać kodowanie utf8 dla rekordów? Jak uważasz? |
|
| Back to top |
|
jagi
|
| Posted: Sat Feb 24, 2007 6:26 pm Post subject: Re: Bledne sortowanie |
|
|
juz mam za soba kilka transformacji ;)
1. najlepiej jest w edytorze poprawić ( polecam czeski PSPad bo ma i UTF8 i ISO-8859-2) tak by mieć wszytkie polskie znaczki - edytor moze to zalatwić globalnie w całym pliku jesli zastepujesz unikatowe kody ( wyjatek to "?" przy nie wiem jakim przeksztalceniu )
2. jak ustawisz przezd zapizaniem kodowanie pliku na UTF8 i baze masz UTF8 to import tez z Zestaw znaków dla pliku UTF8. ( jak masz plik zapisany w ISO to przestawiasz na latin2 )
3. jesli chcesz importowacz tylko dane po nowej instalacji bazy to dla vtigera musisz podczas eksportu wylaczyc sprawdzanie kluczy zewnetrznych inaczej sie rypnie.
Dodatkowo jak chcesz przerzucic dane na czysta intalacje vtigera to mozesz miec problem z dodatkowymi tabelami ktorych nie ma w czystej instalacji - sa dodawane jak zrobisz cos jak logowanie , audyt i cos tam jeszcze pewnie ( wykrylem kilka ).
Tabele brakujace do dodania oddzielnym importem ( o ile istnialy):
vtiger_audit_trial_seq
vtiger_datashare_module_rel_seq
vtiger_portal_seq
vtiger_systems_seq
vtiger_wordtemplates_seq
Przed importem czyszcze wszystkie tabele.
I dziala ( przynajmniej mi ) ;P |
|
| Back to top |
|
Grendel
|
| Posted: Sun Feb 25, 2007 6:24 pm Post subject: Re: Błędne sortowanie |
|
|
| Pspad też do najszybszych nie należy... Kociokwiku można dostać wyszukując i zamieniając określone znaki i sekwencje... Muszę najwyraźniej wyszukać i zamienić ileś tam rodzajów błędów kodowania... No trudno... |
|
| Back to top |
|
| |