vtiger Forum Index vtiger
The Honest Open Source CRM

Service history ect.
Click here to go to the original topic

vtiger Forum Index -> Polish Forum
Previous topic :: Next topic  
Author Message
Sasan

Posted: Mon Feb 12, 2007 11:33 pm    Post subject: Service history ect.  

Witam Wszystkich!
Mam następujący problem i propozycję:
Pracuję w firmie, której znaczną część działalności stanowią usługi serwisowe. Wszystko byłoby OK, bo vtiger ma niby zgłoszenia serwisowe ALE... Nie odnalazłem możliwości tworzenia "historii życia" urządzenia, które serwisujemy :( Nie ma (nie znalazłem) możliwości skojarzenia modelu urządzenia z nadanym numerem seryjnym do konkretnego kontrahenta/kontaktu.
Proponuje wprowadzenie następującej procedury:
Sprzedając (wystawiając fakturę) urządzenie wpisuję jego numer seryjny, zaznaczam opcję "GWARANCJA" i wpisuję jej długość w miesiącach - egzemplarz produktu zostaje zawarty w zasobach kontrahenta/kontaktu. W przypadku zgłoszenia serwisowego, wchodzę przez kontrahenta na skojarzone z nim urządzenie i dokonuje wpisu z jednoczesnym podglądem na okres gwarancji. W ten sposób tworzy się historia interwencji. Dobrze by było jeszcze móc skojarzyć urządzenie ręcznie (bez wystawiania faktury) z klientem "z ulicy".
Mam OGROMNĄ prośbę o przekazanie propozycji twórcom lub oświecenie mnie, jeśli vtiger posiada już owe możliwości.
Napisałbym sam, ale obawiam się, że dużo wody w Wiśle by upłynęło zanim wyłuszczyłbym to wszystko przy pomocy mojego kalekiego angielskiego :oops:
Vtiger ma ogromne możliwości dla działu handlowego. Jeśli by dodać do tego suport serwisu... Nie mogę się doczekać aby uruchomić go w naszej firmie :!: :!: :!:
Back to top  
Grendel

Posted: Tue Feb 13, 2007 8:29 am    Post subject: Re: Service history ect.  

Nie wiem jak przy produktach, ale przy kontaktach jest coś takiego jak okres "obsługi", który wyznacza się kalendarzem.
Back to top  
jagi

Posted: Tue Feb 13, 2007 9:31 pm    Post subject: Re: Service history ect.  

Tez używał vTiger'a pod katem obsługi serwisu i wiem o czym mówisz - nie jest to zrobione dobrze.
W wersji 5.02 jest jeszcze mozliwosc podania nr seryjnego i skojarzenia produktu z wybranym klientem. W wersji 5.03 zmienili to na rzecz obslugi produktow niejednostkowych jak oprogramowanie ... zglosilem to jako blad bo teraz jeden produkt (maszyna z unikatowym nr seryjnym) moze byc skojarzona z kilkoma klientami.
Masz tez ciagle pola : data sprowadzenia, data sprzedazy, data poczatek gwarancji, data koniec gwarancji - przynajmniej ja tak tto przetlumaczylem - ale nie ma funkcji sprawdzania waznosci grawancji i np ustawiania automatycznego typu zgloszenia serwisowego jako GWARANCYJNE ( ale planuje to zrobic ).
Jest dosc ciekawy modul a w zasadzie wersja dedykowana vtiger 5_01_ttt TTTimecard z rozbudowana funkcja serwisu o ewidencje czesci i czasu naprawy [url]
http://vtigerforge.fosslabs.com/projects/tttimecard/[/url]
Back to top  

vtiger Forum Index -> Polish Forum
Page 1 of 1